Za drevom, potravinami aj prácou dochádza rómska komunita do Malinky

29.02.2012 Vranov nad Topľou

Rudlov 29. februára (TASR) - Príklady dobrej praxe medzi tretím sektorom a sociálne odkázaným obyvateľstvom reprezentujú už niekoľko rokov v obci Rudlov, okres Vranov nad Topľou, spoločné aktivity občianskeho združenia (OZ) Svatobor pod Oblíkom a členov miestnej rómskej komunity. Desiatky ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia, medzi ktorými sú aj zdravotne postihnutí, sa tu pravidelne zapájajú do rôznych druhov pracovných činností. Ich úsilie je odmeňované peňažným plnením, ako aj odmenami vo forme naturálií.
OZ realizuje sociálny program s početnou rómskou komunitou za obcou Rudlov v areáli Malinka, ktorý sa rozprestiera na rozlohe päť hektárov, už piaty rok. Spoločne tu realizujú viacero druhov pracovných a verejnoprospešných aktivít. Ich činnosť dotuje niekoľko domácich, ako aj zahraničných partnerov, no potrebné financie si získavajú aj predajom vlastných produktov.
"Vybudovali sme tu ovocný sad, viacero kompostovísk a počas sezóny tu obhospodarujeme zeleninovú záhradu. Rozbehli sme tu zároveň remeselnú výrobu metiel z brezového prútia a ciroku," informoval TASR zástupca OZ Svatobor pod Oblíkom Štefan Straka.
Ako uviedol, všetci tí, ktorí sa v priebehu roka podieľajú na pestovaní zeleniny či ovocia v areáli Malinka, ich následne získavajú vo forme odmeny. Miestna rómska komunita sa zároveň v spolupráci s Lesmi SR podieľa na prerezávke lesných porastov v okolitých Slánskych vrchoch.
"Za túto činnosť nedostávame peniaze, ale drevo, ktorým následne môžu chudobné komunity doma kúriť," vysvetlil Straka s tým, že OZ získava z lesa aj drevný odpad na vykurovanie komunitného centra a brezové prútie, ktoré používajú pri spomínanej výrobe metiel v chránenom pracovisku.
"Našou snahou je prebudiť u miestnych ľudí nadšenie, aby sa čo najviac snažili zabezpečovať si podmienky pre dôstojný život. Týka sa to aj ich potravinovej a energetickej sebestačnosti. Podarilo sa nám takto aktivizovať približne 150 ľudí, ktorým sprostredkúvame prístup k pôde, pomáhame osivami, náradím a poradenstvom," doplnil Straka.
Komunitné centrum a chránená dielňa v areáli Malinka sú od minulého roka vykurované kotlom na biomasu. OZ zrealizovalo rekonštrukciu kotolne pod jedným z troch miestnych objektov vďaka podpore Úradu vlády SR a rozvojového programu GEF/SGP, ktorý koordinuje OSN.
"Namiesto uhlia tak spaľujeme biomasu v podobe odrezkov z priemyselnej výroby, slamy, sena či drevnej štiepky. Naším plánom je, aby táto kotolňa teplom, ktoré vyprodukuje, slúžila v budúcnosti aj na vykurovanie skleníkov a fóliovníkov, v ktorých plánujeme realizovať ďalšiu záhradnícku činnosť," uzavrel Straka.
 

Vyberte región